Zwiększając efektywność energetyczna można obniżyć koszty o połowę?

Last updated by: at .

Jak przekonują eksperci w branżach sektora małych i średnich przedsiębiorstw takich jak: branża hotelarska, gastronomia i handel koszty zużycia energii mogą stanowić nawet 50 % wszystkich kosztów. I prawdopodobnie można je zmniejszyć nawet o połowę przez poprawę efektywności energetycznej. Wspomniany sektor obecnie zużywa 12 % całkowitego zużycia energii w Polsce.

Ustawa o efektywności energetycznej, wyznaczyła dla poszczególnych sektorów gospodarki poziomy oszczędności zużycia do 2030 r.,:

  • aż 4 % oszczędności energii przewidziane są dla sektora usług
  • 3 % oszczędności energii przewidziane są dla gospodarstw domowych
  • 2,6 % oszczędności energii przewidziane są dla sektora transportowego
  • 1,4 % oszczędności energii przewidziane są dla sektora przemysłowego

Problem polega na tym że ustawa o efektywności energetycznej zobowiązuje do zmniejszenia zużycia energii  duże przedsiębiorstwa, natomiast małe i średnie przedsiębiorstwa z sektora usług nie są objęte ustawą. Dodatkowo świadomość z korzyści, jakie można uzyskać w wyniku zwiększenia efektywności energetycznej w tej gałęzi gospodarki nie jest wysoka.

Formą profesjonalnego wsparcia dla przedsiębiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na kosztach energii, jest realizowany w Polsce, we Włoszech, Holandii i Hiszpanii projekt SME CheckUp. Jego koordynatorka – Małgorzata Popiołek z Narodowej Agencji Poszanowania Energii (NAPE), przekonuje że branże takie jak: gastronomia, biura i hotele, a przede wszystkim handel są jednymi z najbardziej energochłonnych. Szczególnie dotyczy to sklepów spożywczych, w których koszty zużycia prądu mogą przekraczać nawet połowę wszystkich kosztów. W tych obiektach zużywa się znacznie więcej energii niż w innych, ze względu na konieczność chłodzenia w lecie, intensywnego oświetlania w ciągu całego roku przez dużą część doby, i stosowania klimatyzacji w pomieszczeniach. Wynik badań obiektów publicznych i sklepów spożywczych wypadły blado bo ponad 2,45 raza więcej zużywają energii niż placówki oświaty takie jak szkoły.

Branża hotelarska nie wypada lepiej gdyż jej potrzeby są również bardzo duże. Specyfikacja hotelu który działa przez 24 godziny 7 dni w tygodniu sprawia że musi utrzymywać parametry komfortu takie jaka stałą temperaturę czy chłód na stałym zalecanym poziome. Szacuje się że hotele zużywają aż 43 % energii na ogrzewanie, a 24 % energii na przygotowanie ciepłej wody.

Przeprowadzenie działań takich jak:

  • wymiana okien
  • docieplenie ścian
  • zastosowanie oświetlenia LED-owego z czujnikami ruchu
  • wykorzystanie słońca do ogrzewania c. w. u.
  • poprawę sprawności całego układu c. o. i przygotowania c. w. u.

wpłynęło by na poprawę efektywności energetycznej w budynku a tym samym obniżenie zużycia energii i kosztów utrzymania obiektu.

Oceń to!
adres firmy charakterystyka energetyczna budynku CEB.COM.PL